"Loading..."

TOPLU YAŞAM ALANLARINDA AİDAT VE GİDER DAĞILIMI

22 Ocak 2022 10:00

TOPLU YAŞAM ALANLARINDA AİDAT VE GİDER DAĞILIMI

Aidat Nedir?

Türk Dil Kurumu’na göre aidat: ‘’Bir hizmet karşılığı sürekli ve düzenli ödenen para.’’ olarak tanımlanmaktadır. Birçok alanda farklı tanımlamaları bulunan aidat; toplu yaşam alanları için 8 veya daha fazla bağımsız bölümü olan apartmansiteiş merkeziAVM vd. yerlerin giderlerini karşılamak amacıyla yönetici veya sözleşme ile görevlendirilen profesyonel tesis yönetim firması tarafından kat malikleri veya kiracılardan toplanan paraya denir.

Aidatlar Nasıl Belirlenir?

Toplu yaşam alanı yöneticileri veya görevlendirilen profesyonel entegre tesis yönetim firmaları her yıl Ocak ayında tahmini işletme bütçesi hazırlamaktadır. Bu bütçe içerisinde toplu yapıda yıl boyunca sabit veya oluşabilecek bütün değişken giderler kalem kalem hesaplanmaktadır. Hizmetlerinden biri bütçe analizi ve bütçe hazırlama olan profesyonel tesis yönetim firmaları ile çalışmak daha doğru bütçe hesaplamaları hususunda önem arz etmektedir. Hazırlanan tahmini işletme bütçesi KMK kapsamında gerçekleştirilen genel kurulda kat maliklerine sunulmaktadır. Oy çokluğu ile onaylanan tahmini işletme bütçesi, KMK kapsamında her bir bağımsız bölümün metrekaresine bölünerek kat malikleri veya kiracılar borçlandırılmaktadır. Yönetim Planlarına göre bazı toplu yapılarda işletme bütçesi bütün kat maliklerine veya kiracılara eşit olarak da bölünebilmektedir. Borçlandırılan kat malikleri veya kiracılar, yönetim kurulutarafından belirlenen tarihler arasında aidatlarını ödemekle mükelleftir.

İşletme Bütçesinde Yer Alan Gider Kalemleri Nelerdir?

Tahmini işletme bütçesinde yer alan gider kalemleri yapıya, projeye göre farklılık göstermektedir. Profesyonel entegre tesis yönetim firmaları site, iş merkezi, AVM vd. yerlerin bütçelerini hazırlarken öncelikle projeye uygun bütçe analizi yapmaktadır. Genel olarak bir sitenin işletme bütçesinde yer alan gider kalemleri 3 ana başlıkta toplanmaktadır. Bunlar;

-Personel Hizmetleri

Personel hizmetleri içerisinde yapının, projenin ihtiyacına göre özel güvenlik görevlisitemizlik personeliyönetim personeli (proje müdürü, muhasebe personeli, halkla ilişkiler personeli) ve elektrik/mekanik teknikpersonellerin maaş ve maliyetleri yer almaktadır.

-Dışardan Sağlanan Hizmetler

Dışardan sağlanan hizmetler içerisinde temizlik sarf malzemeleriortak alan sigortasıperiyodik bakımlarvd. maliyetler yer almaktadır.

-Değişken Giderler

Değişken giderler içerisinde ise ortak alan elektriksudoğalgaz giderleri, huzur hakkı vd. maliyetler yer almaktadır.

 

ORKUN ŞİRKETLER GRUBU

OCAK 2022

İstanbul Merkez Ofis

Barbaros Hayrettin Paşa Mah. E5 Yan Yol Üzeri 1992.Sok. No:16/233-234 VetroCity Residence, 34522 Esenyurt/İstanbul, Türkiye

İstanbul Merkez Ofis - Telefon
0212 854 03 83
0212 854 34 69
0212 854 03 84
Faks
0212 853 40 80
İstanbul Merkez Ofis - E-Posta
info@orkuntesisyonetim.com.tr

Ankara Bölge Sorumlumuz - Telefon
0530 144 68 53