"Loading..."

ÖZEL GÜVENLİK HİZMETİ VE ENTEGRE TESİS YÖNETİMİNDEKİ ROLÜ

25 Aralık 2021 10:00

Özel Güvenlik Hizmeti ve Entegre Tesis Yönetimindeki Rolü

Bireyler, toplu halde yaşamlarını sürdürebilmek için bir düzene ve güvenli bir ortama ihtiyaç duymaktadır. Amerikalı psikolog Abraham Maslow, bireyin güvenlik ihtiyacını şu şekilde açıklamıştır: ‘’Birey fizyolojik ihtiyaçlarını giderdikten sonra temel ihtiyaçlardan biri olan güvenlik ihtiyacını gidermek adına çeşitli yollar ve yöntemler geliştirmektedir.’’ Toplumlar geçmişten günümüze güvenli yaşam alanları oluşturmanın sistem ve yöntemlerini geliştirmektedir. Sanayileşme ile birlikte ortaya çıkan özel güvenlik kavramı ilk olarak ABD ve İsveç’te gündeme gelmiştir. Ülkemizde ise tarihi, Osmanlı İmparatorluğu’na dayanmaktadır. 

Toplu Konutlarda Özel Güvenlik Hizmeti

2004 yılında güncellenen 5188 sayılı Kanun ile birlikte toplu konutlar özel güvenlik hizmeti almaya başlamıştır. Toplu yaşam alanlarının en önemli ihtiyaçlarından biri güvenliktir. Günümüzde bu ihtiyaç Profesyonel Tesis Yönetim Şirketleri veya Güvenlik Şirketleri tarafından karşılanmaktadır. Profesyonel Tesis Yönetiminde toplu yaşam alanının ihtiyaçları doğrultusunda özel güvenlik hizmeti verilmektedir. Toplu yaşam alanlarında özel güvenlik hizmetisite veya tesis içerisinde belirlenen giriş, çıkış ve otopark noktalarında özel güvenlik görevlilerinin yerleştirilmesi ile verilmektedir.

Özel Güvenlik Görevlisi ve Yetkileri

Özel güvenlik görevlisi kişileri, kurumları veya değerli varlıkları koruma işi yapan kişi olarak tanımlanmaktadır. 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun özel güvenlik görevlisi yetki ve görevlerinin bazılarını şu şekilde açıklamıştır;

  • Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme,
  • Bu kişilerin üstlerini dedektörle arama,
  • Görev alanında, haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve arama,
  • Yangın, deprem gibi tabiî afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme,
  • Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alma…

Profesyonel Entegre Tesis Yönetiminde Özel Güvenlik ve Danışma Hizmeti 

Profesyonel Tesis Yönetim hizmetlerinden olan özel güvenlik ve danışma hizmeti aynı gibi görünse de aralarında büyük farklar vardır. Bu farkları sıralamak gerekirse;

  • Özel güvenlik hizmeti, valiliğe ve emniyet müdürlüğüne bağlı özel güvenlik şirketleri tarafından verilir. Danışma hizmeti ise danışmanlık hizmeti veren özel şirketler tarafından verilmektedir.
  • Özel güvenlik görevlilerinin yetki ve sorumlulukları koruma hizmetini kapsarken, danışma (gözetim) memuru misafir ve sakin giriş-çıkışları ve kamera izleme gibi kısıtlı yetkilere sahiptir.
  • Özel güvenlik görevlisi koruma hizmeti verebilmek adına özel güvenlik temel eğitimine tabii iken danışma memuru herhangi bir eğitime tabii tutulmaz. 
  • Özel güvenlik hizmeti, toplu yaşam alanlarının güvenlik ihtiyacını tam teşekküllü kapsamaktadır. Danışma hizmeti ise nicel olarak daha küçük toplu yaşam alanları için giriş çıkışları kontrol altında tutmak adına verilen bir hizmettir. 
  • Özel güvenlik görevlileri 5188 sayılı Kanun’a tabii olduğundan koruma hizmeti için daha niteliklilerdir. Danışma memurları için ise koruma adına herhangi bir nitelik aranmaz.

Site - Tesis içerisinde üst düzey koruma sağlayan özel güvenlik hizmeti görev ve yetkileri nedeniyle Site Tesis yönetimleri tarafından tercih edilen bir hizmettir. Kentleşme ile birlikte toplu konutların artışı beraberinde özel güvenlik hizmetine ihtiyacın artmasını sağlamıştır. Gelişen ve yenilenen dünya içerisinde toplu yaşam alanlarının artması bu hizmeti her geçen gün biraz daha önemli kılacaktır. Site – Tesis yönetimleri bu ihtiyacın ve öneminin farkında olduğundan sektöre talep artmaktadır. Talep arttıkça da güvenlik sektörü günden güne yenilenmekte ve gelişmeye devam etmektedir.

 

ORKUN ŞİRKETLER GRUBU

ARALIK 2021

İstanbul Merkez Ofis

Barbaros Hayrettin Paşa Mah. E5 Yan Yol Üzeri 1992.Sok. No:16/233-234 VetroCity Residence, 34522 Esenyurt/İstanbul, Türkiye

İstanbul Merkez Ofis - Telefon
0212 854 03 83
0212 854 34 69
0212 854 03 84
Faks
0212 853 40 80
İstanbul Merkez Ofis - E-Posta
info@orkuntesisyonetim.com.tr

Ankara Bölge Sorumlumuz - Telefon
0530 144 68 53