"Loading..."

COVİD-19 PANDEMİSİ DÖNEMİNDE İŞ DÜNYASI

31 Mart 2021 17:00

İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde görülen ve kısa bir süre içerisinde pek çok ülkede etkisini göstererek Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen COVID-19 salgını, semptomları, etkileri ve bulaşma hızı sebebiyle tarihte yaşanan diğer salgınlara göre farklılık göstermektedir.


Türkiye’de 2020 yılının Mart ayında ilk vakanın görülmesi ile birlikte özellikle ekonomik ve sosyal alanda önlemler alınmış ve kısıtlamalar başlamıştır. Avrupa ülkelerine yapılan seyahatlere kısıtlamalar gelmiş, okullarda eğitim ve öğretime ara verilmiştir. Bu kısıtlamaları takip eden diğer günlerde 65 yaş üstü ve 20 yaş altındaki vatandaşlara sokağa çıkma kısıtlaması getirilmiştir. Virüsün hızla yayılmasının önüne geçebilmek açısından 2020 yılı Nisan ayında Zonguldak ve 30 büyükşehirde hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanmış, devamında da şehirlerarası yolculuklarda birtakım kısıtlamalar getirilmiştir. Cafe ve Restoranların kapatılması, düğün, nişan vb. gibi sosyal etkinliklerin ertelenmesi de sosyal alanda getirilen kısıtlamalardandır.


Salgının ortaya çıkmasını takiben; üretimde bir daralma, tüketimde düşüş, çalışma saatlerinde esneklik, spor ve sanat faaliyetlerinde aksaklıklar, eğitim alanında değişiklikler ve uzaktan eğitime geçilmesi salgında görülen ilk etkilerdir. Covid-19 pandemisinin iş dünyasında görülen bu etkileri çalışma hayatını da etkilemiştir. Sosyal mesafe kuralının uygulanması çalışma hayatında birçok zorluğu beraberinde getirmiştir. Bu sebeple iş yerlerinde çalışma saatleri, planlamaları değişmiş, vardiya sistemi uygulanmış, bazı sektörlerde işten çıkarmalar yaşanmış, uzaktan çalışmaya elverişli olan sektörlerde uzaktan çalışma sistemine geçilmiştir.


Dünyanın en büyük ekonomilerinden olan Çin ekonomisi de salgından etkilenmiştir. Üretim ve tüketimde azalmalar yaşanmış, Tedarik zincirinde aksaklıklar meydana gelmiştir. Medyada birçok sektörden işyerinin kapanacağı haberleri çıkmıştır. Ülkeler arası ticarette de aksaklıklar yaşanmıştır.


COVID-19 pandemisi sürecinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de üretim ve hizmet sektöründeki işletmeler pandeminin olumsuz etkilerinden belirli oranlarda etkilenmişlerdir.
Bu sebeple işletmeler de bazı kısıtlamalar uygulamak durumunda kalmıştır. Beraberinde birtakım sorunlarla da karşılaşılmıştır. Maliyetlerin artması, personel bulmada güçlük yaşanması, ekonomik sorunlar, ürün veya hizmetlere olan taleplerin azalması vb. işletmelerin karşılaştığı sorunlardan birkaçıdır.

ORKUN ŞİRKETLER GRUBU
Mart 2021

İstanbul Merkez Ofis

Barbaros Hayrettin Paşa Mah. E5 Yan Yol Üzeri 1992.Sok. No:16/233-234 VetroCity Residence, 34522 Esenyurt/İstanbul, Türkiye

İstanbul Merkez Ofis - Telefon
0212 854 03 83
0212 854 34 69
0212 854 03 84
Faks
0212 853 40 80
İstanbul Merkez Ofis - E-Posta
info@orkuntesisyonetim.com.tr

Ankara Bölge Sorumlumuz - Telefon
0530 144 68 53